Skogsfen

Direktlänk till inlägg 19 februari 2014

Balett i rullstol.

Av skogsfen - 19 februari 2014 22:18

Hej på er!

 

Jag såg något fantastiskt i dag på mitt jobb. Det var en tjej som dansade balett och hade uppvisning på ett äldreboende som jag har förmånen att jobba på. Tjejen var duktig men det var inte hon som fick mina hår på armarna att resa sig och ögonen tåras, utan något helt annat.

 

Nu för tiden är det oftast dementa och rullstolsbundna som vistas på våra äldreboenden. De uppskattar varje form av avbräck i det vanliga, så det var fullt i den stora salen där det ordnats en liten ruta för balettdansösen att dansa. Dansösen var bra förberedd och för varje dans visade hon ett bildspel först och förklarade de olika stegen och danserna. På första parkett satt en liten  tunn dam i rullstol och plötsligt började hon lyfta sin händer i graciösa rörelse över sitt huvud och i samspel med balettdansösen. Mjukt och i fina graciösa rörelser följde hon med i musiken. Någon som kände till henne sa att hon som ung dansat balett.

 

Jag satt stilla och kände hur mitt hjärta fylldes men oerhörd kärlek och vördnad för denna för mig helt okända dam. Hon kände igen tonerna, stegen och rörelserna och för en kort stund var hon där, där hon hade varit för kanske sjuttio år sedan.

 

Jag har ett grässtrå där jag trär upp mina smultron, detta var ett smultron.  

Kramar från Skogsfen.

 

  

 
 
Mia

Mia

19 februari 2014 23:58

En sådan upplevelse man bär med sig för resten av sitt liv!

http://miatankar.wordpress.com

skogsfen

20 februari 2014 11:06

Ja verkligen, långt där inne är vi dom vi är hela livet.
kram från Skogsfen.

 
Eivor

Eivor

20 februari 2014 13:20

Det var en rörande berättelse du gav oss. Men det är ju så med de dementa att allt finns ju kvar inuti dem och när de ser saker från förr så kommer det ju fram för ett tag. Men sedan är det ju inte säkert att hon kommer ihåg det här dagen efter. Det är tragiskt med dessa sjukdomar. Den och Alzheimer. Bor nära äldreboende för dessa två sjukdomar. Såg en av dem dansa, en äldre dam, något otroligt, men de var vanlig dans till musik. Men det syntes att hon har nog dansat mycket i sina dar.
Och så lycklig hon såg ut,log med hela ansiktet jag kände nog något liknande dig när jag såg henne.

Tack för din kommentar. Ja, jag har fotograferat fåglarna själv. Det har jag med alla fåglar och alla bilder om jag inte skriver annat.

Vi ska få en Fågelrestaurang här i närheten snart. Ja nu ska vi inte äta upp fåglarna som det kan tyckas låta utan de ska slänga djur som omkommit i trafiken på en soptipp där de ska göra i ordning för rovfåglar att komma och äta av dem
De räknar med bra tillströmning även av människor, typ sådana som jag som älskar dem och fotograferar dem, även fågelskådning men det klarar inte jag utan kameran åker upp istället. Har haft kamera med också men den hinner jag inte använda.
Det blir lite som ni gjort i ordning för era fåglar. Men era utan döda djur som måltid. Det låter hemskt (jag älskar ju alla djur fast i första hand fåglar), men de måste ju göra av de omkomna någonstans och istället för att bränna upp dem så blir ju de stora fåglarna glada. Som du sa tidigare till din man att de är ju också hungriga.

Men oj vad mycket plats jag tog upp här hos dig, en liten egen blogg, det var inte meningen. Jag ber om ursäkt.

Må så gott

Kram

http://www.ullsag.bloggo.nu

skogsfen

20 februari 2014 15:41

Ha, ha...inte behöver du be om ursäkt bara prata på du. De dementa är som vi fast deras minnen är lite luddigare.
Tycker det var ett kanonidé att köra döda djur till fåglarna. Jag menar de är ju döda då är det väl bättre de blir mat än bara sopor.
Kramis.

 
lynx63

lynx63

20 februari 2014 13:53

HEJ tusen tack för titten hos mig =) Oj så fint minne du fick, jag blir rörd över hur du berättar händelsen. Såg allt tydligt framför mig, dina ord värmer. Kram ha en fin helg...

http://lynx63.bloggplatsen.se

skogsfen

20 februari 2014 15:41

Kram, kram.

 
Spanaren

Spanaren

20 februari 2014 14:11

Ryser och fryser av det du berättar ... så fint!!!!

Hörde du om äldrevården i Sverige där de tog in olika husdjur? Till och med en liten häst. De inneboende fick också kasta snöbollar i deras hall. Personalen hade tagit in snö till dem. Blir det inte förstört frågade reporten ... det blir ju bara vatten och lite slitage svarade personalen.

Har ni mer pengar än andra boende ... absolut inte ... men det går att göra mycket roligt för de som bor här och som inte kostar något.

Jag blev glad av att få höra detta/ kram

http://spanaren55.bloggplatsen.se

skogsfen

20 februari 2014 15:46

Allt beror på chefen och de anställdas inställning. Det går att göra mycket för liten peng.
En dag tog personalen här med sig gamla saker från ett loppis, mycket uppskattat. En del personal har sina husdjur med sig ibland, då blir det kram och gosekalas.
Kram på dig från Skogsfen.

 
Annika

Annika

20 februari 2014 14:51

Såå fint. Förstår att du blev rörd och jag förstår att den gamla damen var så lycklig just då. Kram på dig.

http://www.badtant.bloggo.nu

skogsfen

20 februari 2014 15:46

Ja det var fint.
Kramis.

 
Spanaren

Spanaren

21 februari 2014 10:37

Låter som du jobbar på ett bra ställe *tumme upp*
/kram

http://spanaren55.bloggplatsen.se

skogsfen

21 februari 2014 12:49

Ja vissa avdelningar iaf. Det finns alltid mer att göra. Men när man läser om de skräckexempel som syns och hörs så blir man mörkrädd.
Kramis.

 
Inger Maryissa

Inger Maryissa

21 februari 2014 13:47

Så otroligt mysigt det du berättar
och säkert det väckte fina minnen för den gamla damen
kram

http://ingermaryissa.bloggo.nu

skogsfen

22 februari 2014 11:46

Ja det var underbart att få se detta.
Kramis.

 
Yvonne

Yvonne

21 februari 2014 17:37

Vilket underbart smultron.Vilket ögonblick.Yvonne

http://vaoj.blogspot.com

skogsfen

22 februari 2014 11:47

Ett toppenögonblick som varar länge för jag blir glad varje gång som jag minns det.
Kramis.

 
Ingen bild

tulipaner

22 februari 2014 19:24

så underbart,förstår att det känns i hjärtat<3 man ska inte dömma dom dementas minne alltid.
mamma bodde ju på ett boende för dementa,dom bodde bara 5 på varje avdelning:men ,när mamma gått bort så står det 2 stolar vid hennes dörr,där sitter damen hon brukar gå omkring med ,och dom putsade på varandra om nån krage var fel osv. men i alla fall,så skulle hon in till mamma när vi kom,och personalen talade om för oss att hon suttit där hela dagen.själv sittandes på en stol,och en tom stol brevid,vad säger man<3 dagen där på när man skulle börja tömma ,så när min man kommer så så sitter hon där igen,med 2 stolar ! det så rörande ,och som dom sa på boendet ,så visst väntade hon på mamma,det var ingen tillfällighet att hon satt där. så vad vet vi vad som händer i deras hjärnor mellan varven,man ska aldrig ta nått förgivet./kram

skogsfen

23 februari 2014 19:51

Nej, vi vet inte alls vad som rör sig i deras hjärnor. Jag har sett fler exempel på detta där en melodi eller några ord från förr, har fått dem att vakna till.
Vi ska visa respekt för dem hela livet.
Kramis från Skogsfen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av skogsfen - 21 november 2016 16:09

...jag skrev ju att jag skulle uppdatera om det blev något täcke eller inte. Här kommer det lite bilder.           Började med att sy remsor till en lång remsa, vek sydde ihop och klippte upp, vek sydde ihop och klippte upp tills det var la...

Av skogsfen - 9 september 2016 16:16

Snart bara om någon timme kommer mitt näst älsta barnbarn på besök. Hon bor numera i England men är hemma på kort besök. Ska bli så kul träffa henne och få höra lite skvaller från England. Jag har fyra barnbarn i ålder mellan 6-24 år Alla åldrar har ...

Av skogsfen - 2 september 2016 10:26

Hej på er! Ja nu börjar alla saker hända. Efter en skön och vilsam sommar börjar livet spåra in i vanor igen. Varje måndag mellan 10:30 till 11:00 läser jag för några intresserade på ett äldreboende, längden av läsningen varierar beroende på åhörar...

Av skogsfen - 31 augusti 2016 12:00

....i en serie som gått på TV, Downton Abbey. Jag brukar inte titta på serier p g a att man måste vänta en hel vecka till nästa o s v. Men i bland har det hänt denna hoppade jag i alla fall över då när den gick på TV. Hörde många kommentarer om den o...

Av skogsfen - 22 augusti 2016 18:48

Hej på er! Ja nu har jag äntligen tagit mig i kragen och satt mig vid datorn. Min sommar har varit fantastisk på många vis, men klart det finns det som inte varit så roligt också.   Först var vi på Kreta i maj hade fint väder och jag lyckad...

Presentation


Jag är som jag skrivit på Presentationen , skrivglad, läsglad, matglad och bara glad

Allt på denna blogg är mitt.

Don't touch my site

SMILE

        

                 

                       
 

Skriv något magiskt ♥

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

Kategorier

Du frågar jag svarar.

2 besvarade frågor

Tidigare år

Vem är här?

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

VÄDRET

Rufus.

 

Ronja.

 

Spöket

 


Ovido - Quiz & Flashcards